Úžasná transformace „zabitých“ dvoupokojových bytů o 55 m². Fotografie před a po rekonstrukci vás překvapí.

Na začátku renovace byt vypadal „zničeně“, ale designérka dokázala proměnit starou budovu ze Stalinovy éry v pohodlné a stylové bydlení. Byly použity barvy, parkety a cementové dlaždice. A sestava nábytku byla sestavena z vintage kusů, zakázkových položek a sortimentu IKEA. Pro zákazníky – manželský pár se dvěma syny – to není jejich hlavní domov, ale doplněk. Byt je blízko školy, do které chodí děti, daleko od rušných ulic. Zákazníci hledali byt v staré budově, s krásným vchodem, vysokými stropy a zachovanými historickými detaily. Proto byla designérka Elena Zufarová požádána, aby zachovala obraz starého moskevského bytu v interiéru.

Poloha oken a nosných stěn nedovolila zvýšit počet pokojů; zákazníci měli na výběr – buď opustit obývací pokoj nebo plnohodnotnou ložnici. Volba padla na obývací pokoj s rozkládacím gaučem: majitelé upřednostnili ponechat prostor pro rodinnou komunikaci, sledování filmů a společné rozhovory při večeři. „Zákazník nás požádal, abychom věnovali zvláštní pozornost uspořádání a vybavení kuchyně“, říká Elena Zufarova. „Rád vaří a absolvoval několik kurzů na renomované mezinárodní gastronomické škole. Umístili jsme sadu podél dvou stěn, zvedli a přesunuli plynový potrubí – původně bylo ve výšce 195 cm. Instalovali jsme také posuvné dveře s sklem v kuchyni a dodali dva odsavače.“

V pokojích použili kusy dubového parketu s klasickým vzorem rybí kosti, v dalších částech pak cementové dlaždice od Topceru: Tyto materiály jsou spojeny jak s starými moskevskými byty, tak s pařížskými interiéry. Zachovalé štukové římsy byly restaurovány a přidány tam, kde nebyly žádné – v chodbě a v chodbě, kde byly demontovány mezipatře, zvyšující výšku stropu. Parapety v oknech byly všude vyrobeny z dubu. „Během renovace se nám podařilo do velké koupelny umístit druhý záchod a v malé umýt umyvadlo. To se zdá být malé věci, ale důležité pro život čtyř lidí,“ říká designérka. „Hostinská koupelna je zařízena světlejším a odvážnějším způsobem, s vintage plakátem filmu ‚Pulp Fiction‘ – v takovém pokoji si můžete dovolit odvážnější rozhodnutí. Světlé, lesklé dlaždice v hlavní koupelně opticky rozšiřují prostor a barva oživuje interiér.“

Vstupní chodba měla původně nikdy, která sloužila k ukládání kabátů a bot. V ní byl umístěn systém Elfa, který zakrýval nikdu sametovými závěsy. Ty uzavírají široké otevření předních dveří a vizuálně zvyšují jejich výšku, která nemohla být zvýšena. Velká místnost také měla nikdu; designérka navrhla její zakrytí stěnou s neviditelnými dveřmi – výsledkem byl prostorný šatník. Rozpočet projektu nebyl příliš velký, takže mezi nábytkem lze najít vintage kousky, zakázkové položky a věci z IKEA. Například v dětském pokoji mezi skříněmi IKEA je vestavná knihovna ve stylu 60. let a v obývacím pokoji je místo pro vintage komodu nalezenou v Petrohradě. „Prvky byly vybírány bez spěchu, jeden po druhém, vytvářející harmonický obraz,“ říká designérka.

 

Like this post? Please share to your friends:

Videos: